România, între ninsori și ploi. Sunt normale fenomenele din ultimele zile? SPECIAL

de: Denisa Dudescu
05 04. 2023

Nu scăpăm de ploi și ninsori nici zilele următoare, iar temperaturile rămân sub norma perioadei, a explicat pentru Playtech.ro, miercuri, Mirela Polifronie, meteorolog în cadrul ANM. Aceasta susține că un ciclon mediteranean este responsabil de ninsorile din nordul țării.

5 aprilie 2023, cea mai rece dimineață înregistrată în România

Azi, a fost cea mai rece dimineață de 5 aprilie înregistrată în România, iar meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi, vânt puternic, lapoviță, ninsori și viscol puternic, valabile până pe 8 aprilie.

Hartă ANM. Care sunt zonele afectate de ninsori și ploi.Avertizările sunt valabile până pe 8 aprilie

„Avem informarea pentru vreme deosebit de rece și intensificări ale vântului pentru Dobrogea și estul Munteniei. Un cod galben îl avem pentru cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și Orientali cu ninsori și intensificări ale vântului în special în Moldova. Totodată avem un cod portocaliu de viscol și depunere strat de zăpadă”, a explicat Mirela Polifornie, meteorolog ANM, pentru Playtech.ro.

Drumuri închise, din cauza iernii târzii

În cursul zilei de astăzi, mai multe drumuri din Botoșani și Iași au fost închise de autorități, după ce stratul de zăpadă a depășit 30 de centimetri. Întrebată dacă este o vreme atipică pentru luna aprilie, meteorologul a spus că în ultimii ani astfel de epidoade de iarnă târzii sunt destul de frecvente.

„Ne aducem aminte și la jumătatea lunii aprilie din 2017 am avut avut viscol în partea de sud-est a țării, depunere cu strat de zăpadă, a fost și în București, la fel în Moldova, în Muntenia,în Dobrogea. Nu prea este o vreme atipică având în vedere cea ce se întâmplă în ultimii ani cu precipitații sub forma de ninsoare, intensificări ale vântului, viscol pentru lunile martie și aprilie”, a mai spus meteorologul.

Ciclon mediteranean peste România. Ce efecte produce

Responsabil de vremea rece din ultimele zile este un ciclon mediteranean care va continua să aducă schimbări în evoluția vremii.

„Ciclonul are o tendință retrogradă, adică cum ar fi normal să se deplaseze spre Marea Neagră,către est, de data aceasta a retrogradat și a ajuns spre Moldova, tocmai de acolo avem și cantitățile acestea de ninsoare”, a mai spus Polifornie.

Ciclon retrograd Foto: Meteologix.com

Ciclon retrograd Foto: Meteologix.com

Vreme rea, și în zilele următoare

La rândul său Ilie Nicolae, meteorolog la societatea Intervenții Active în Atmosferă, a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că  nu scăpăm de vremea rea nici în zilele următoare.

„Traiectoria retrogradă a depresiunii mediteraneene care a cuprins România în ultima vreme va continua să aducă schimbări în evoluția vremii. Astfel, regiunea Moldovei, după episodul prezent de ninsori, va recepta un nou val de ninsori de mâine seară și până joi la prânz. Fiind vorba despre un ciclon retrograd, potențialul precipitativ va fi cu atât mai ridicat odată cu implicarea versanților estici ai Carpaților Orientali.”

Când se va încălzi, în România

Vremea se încălzește ușor zilele următoare, însă temperaturile rămân scăzute, fiind sub norma perioadei, a mai precizat meteorologul Mirela Polifronie, care a spus că ne așteaptă ploi în marea parte a țării.

„Vremea se mai încălzește puțin zilele următoare, însă rămâne sub norme. Nici măcar săptămâna viitoare nu sunt șanse să avem temperaturile pe care le-am avut înainte. Ca precipitații undeva spre sâmbătă dimineața ar fi ceva mai liniștit, însă nu pentru mult timp, deoarece, urmează un nou episod de ploi”, a mai subliniat meteorologul ANM.

Și în București ploile vor fi predominante până la mijlocul lunii aprilie. În condițiile în care vorbim de valori de temperaturi cu 8-12 grade mai scăzute decât ar fi normal și intensificări ale vântului, cu atât senzația de rece va fi amplificată.